Subiektywna strona www

Jak elegancko i z pasją podać do stołu posiłek?

Niegdyś o gotowaniu nie mówiło się wcale. Dziś pod pojęciem gotowanie zdaje ukrywać się nie tylko czynność, ale również sztuka. Eleganckie restauracje na całym świecie prześcigają się w coraz to ciekawszym i bardziej wyrafinowanym czy często ekstrawaganckim sposobie podawania potraw. Liczy się nie tylko smak posiłku, ale również jego wygląd. Niekiedy nawet ten ostatni ma decydujący wpływ na ostateczną ocenę dania. Na przykład podczas organizowanych coraz częściej konkursów kulinarnych. Nie trzeba jednak szukać takich widowisk na drugim końcu świata czy nawet w innym kraju. Wystarczy chociażby spojrzeć na polską scenę show biznesu. Najbliższe jesienne ramówki prześcigają się reklamowaniu nowych programów kulinarnych. Jedna ze stacji wyemituje na przykład kolejną polską edycję Master Chefa, w której jury wybierze wkrótce po raz drugi najlepiej gotującą osobę w kraju.

Polacy wymagają coraz więcej

biała zastawaWydaje się więc, że Polacy oczekują od podawanego sobie do stołu posiłku czegoś więcej. Naturalnie oglądając wykwintnie przygotowane dania w telewizji, także chcielibyśmy otrzymać takie same, na przykład podczas wizyty w restauracji. Nic więc dziwnego w tym, że obiekty gastronomiczne coraz większą uwagę przywiązują nie tylko do jakości serwowanego jedzenia, ale także do wyglądu i aranżacji wnętrza czy posiadanych naczyń stołowych. Jako przykład doskonale posłuży w tym ostatnim przypadku elegancka i klasyczna zastawa stołowa Bufet Gourment, która coraz częściej pojawia się w polskich restauracjach. Właściciele dobrze wiedzą, że skuszą klientów nie tylko smacznymi posiłkami czy promocjami, ale także poczuciem komfortu i elegancji. Polacy wybierają się do restauracji stosunkowo rzadko. Zazwyczaj towarzyszy temu spotkanie biznesowe lub specjalna okazja. W przypadku tej ostatniej często przy stole spotykają się przyjaciele lub rodzina. Chcą wtedy czuć się komfortowo i miło spędzić czas. Ale nie tylko wtedy, bowiem coraz większa ilość Polaków dba o to, co serwuje na swoim stole w domowym zaciszu.

Elegancja w twoim domu – jak to zrobić

Zainteresowanie sztuką gotowania pojawiło się również w polskich domach. Gospodynie domowe z zapartym tchem przeglądają kulinarne czasopisma i oglądają programy telewizyjne tego typu. Takie działania są również wywołane pewną presją. Oczekujemy coraz częściej, że otrzymamy wyrafinowany posiłek w restauracji, ale nie tylko. Także udając się w gościnę liczymy dziś, że zostaniemy obsłużeni przez państwa domu w należyty i odpowiedni sposób. Z drugiej strony każdy organizator ważnej kolacji czy nawet zwykłego obiadu chce być przez gości odebrany jako wyrafinowany i zdolny kucharz. Jak zatem odpowiednio przygotować stół na przyjęcie gości? Niezbędny będzie oczywiście wyprasowany i elegancki obrus – niekoniecznie biały. Ten ostatni wskazany jest na przykład podczas wszelkiego typu świąt lub bardzo ważnych uroczystości. Nie należy popełnić zbytniego faux pas w przypadku nakrycia stołu. Należy zawsze dokładnie sprawdzić, czy wszystkie sztućce i talerze znajdują się w odpowiednim miejscu. Warto także pamiętać o chustce na kolana dla każdego gościa. Dodatkowo można również umieścić jednorazowe serwetki na stole. Jeśli chodzi o samo podawanie potraw, na talerzu nie powinno znajdować się zbyt wiele jedzenia. Najlepiej mimo wszystko w domowym zaciszu pozostać przy sprawdzonym sposobie i pozwolić, by goście sami nałożyli sobie odpowiednie porcje. Wyjątek stanowi oczywiście deser, który powinniśmy podać po drugim daniu. Pamiętając, że niedawno goście spożyli przystawkę i dwa dania, deser nie powinien być duży i sycący. Jeśli chodzi o przystawkę, może ona z kolei znaleźć się na stołach krótko przed przybyciem gości. Pamiętaj, że nigdy nie uda ci się osiągnąć restauracyjnego efektu. Chociażby ze względu na to, że nie posiadasz elementów takich jak zastawa stołowa Bufet Gourment czy pomocy w postaci kelnerów. Jednakże nie ma w tym nic złego, ponieważ przyjęcia domowe rządzą się swoimi prawami, których nie należy diametralnie zmieniać.

Zdaje się, że zainteresowanie gotowaniem wśród Polaków nie zmaleje tak szybko. Świadczy o tym chociażby ilość wydawanych książek kucharskich czy programów telewizyjnych nadawanych co sezon. I bardzo dobrze, bowiem w każdej zwykłej czynności powinniśmy doszukiwać się czegoś, co sprawi nam radość i wywoła na naszej twarzy uśmiech. Polacy lubią gdy stół jest dobrze nakryty i wygląda efektownie, a ilość dostępnych w sklepach rodzajów zastawy stołowej jest doskonałym potwierdzeniem tej tez. Miejsca takie jak http://www.gmpgastro.pl/ pozwalają nam na zapoznanie się z naprawdę szerokim wyborem porcelany gastronomicznej. Gotowanie to czynność, która nie musi być wyłącznie przykrym obowiązkiem. Można przy odrobinie finezji i wyobraźni zamienić każde danie w prawdziwą sztukę.